NiekStortenbeker.reismee.nl

Rajastan

Terwijl ik dit schrijf zit ik op 3500 meter hoogte in de himalaya, in leh. Ik heb niet zoveel tijd om te schrijven en daarnaast is het internet ogelofelijk duur (90 roepie per uur), dus even in het kort.

In Ahmedabad kwam mijn trein om tien uur 's avonds aan. Het is als je zo laat aan komt een pain in the ass om nog een hotel te vinden. Ik had niks gereserveerd dus moest ik wat hotelletjes af, bijna overal kreeg ik het antwoord dat het 'vol' was. Eigenlijk kon ik alleen nog maar bij of een heel dure, of een heel shabby hotel terecht. De laatste was een betere optie voor mij. Dus een heel leuk vies klein hotel met nog viezere kleinere kamers, waarin de blues brothers zich tuis hadden gevoeld. Zonder trein langs het raam dan. Eigenlijk ben ik gewoon verwend met de gueshouses waar ik normaal slaap, het is hier zo goedkoop. De volgende avond dacht ik mijn trein naar Udaipur in Rajastan te hebben. Toen ik echter na enkele uren op het station mijn trein nog niet op het bord had zien versshijnen kwam ik erachter dat mijn trein de volgende avond pas vertrok. Haha. Dus spoedde ik gauw naar het shabby hotelletje om de oude eigenaar te verrassen. 'Not coming back tomorow?'

In Rajastan ben ik slechts drie steden afgegaan: Udaipur, Jodhpur en Jaisalmer. Ik had het leuk gevonden om ook nog Bundi te zien, maar daarvoor moest ik meer in treinen en bussen zitten dan waar ik zin in had. Het waren hele leuke stadjes met kleine straatjes en een vrij relaxte sfeer. Met temperaturen van 43 graden moet je ook wel een beetje relaxed zijn :P. Ik had eigenlijk niet zo veel last van de droge hitte. Wel ben je heel snel uitgeput, moet je na iedere twintig stappen even pauze nemen.

Veel met de trein gereisd.
'Ik zit nu in waitinghall van het treinstation, mijn trein vertrekt pas over drie uur. Ik wilde eigenlijk mijn rugzak in het bagagedepot droppen zodat ik nog wat in de stad rond kon lopen. Er had zich alleen een familie muizen in het bagagehok gevestigd die zich graag tegoed hadden gedaan aan mijn rugzak, dus zit ik hier nu vast.'

'Toen ik vanochtend in de trein (richting Jaisalmer) wakker werd lag ik badend in een laagje fijn zand. Eindelijk, de woestijn.'

'Over 40 minuten gaat mijn trein, fijn :P. In de wachthal werd ik vergezeld door een gezinnetje. Vier van de vijf (of zes) kinderen hingen de hele tijd om me heen en voerde drukke gesprekken met mij. Het was heel gezellig, alhoewel ik wel een beetje raar was: mijn haar moest nodig geknipt worden en ik drink als een klein kind (fles aan mijn mond ipv erboven hangend). Terwijl ik dit schrijf zit er een man van 40 over mijn boekje gebogen, om te ontcijferen in wat voor een taal ik toch schrijf. Vragen durft hij echter niet :).'

'Zojuist is er een familie a la 'Darjeeling Lmt' in de al rijdende trein gestapt. Terwijl de trein begon met optrekken rende de familie naast de deur - de vader tilde eerst zijn vrouw en toen zijn twee kinderen de trein in, het laatste kind kon het eigenlijk net niet meer bijbenen. Toen klom hij zelf in de trein, waarna de man achter hem, handen vol bagage, ook nog naar binnnen wist te springen. haha'

'In de ochtend, een uur voor Delhi, reden allerlij mensen zwart mee in mijn coupe. Vier mannen zaten op de grond te kaarten. Het was een hele serieuze zaak, vrijwel elk potje eindigde in een luidruchtige ruzie.'

Rajastan ligt vol met majesteuze forten en paleizen die de maharajas er hebben gebouwd. Met name het fort in Jodhpur vond ik heel indrukwekkend. In het fort van Jaisalmer was ik minder geinteresseerd, maar dat had misschien ook te maken met het zwembad van mijn hotel :P. In Jaisalmer, wat midden in de woestijn ligt, heb ik een kameelsafari gedaan. Het was echt een geweldige ervaring. Bij the break of dawn stapten ik en Tara, een engels meisje die ook deze tocht deed, in de jeep de woestijn in. De 'Thar Desert' is niet een woestijn vol zandduinen zoals de Sahara, maar een droge vlakte met iets meer begroeiing. Tara en ik hadden onze eigen kameel, de twee gidsen deelde er een. Kamelen zijn echt supergrappige dieren, ze hebben ondanks hun formaat iets onbeholpen en grappigs. Ik wist niet dat ze zo groot waren, ik dacht dat ze meer de grootte van paarden hadden. Het rijden heeft meer iets weg van olifantrijden dan paardrijden: Met slome tred waggel je rond, een wijds uitzicht ligt beneden je. Tussen twaalf en vier rustten we in de schaduw dvan een klein huisje gemaakt van steen en cowdung, of zoals de tweede dag onder een boom. De kamelenmeneeren maakten eten klaar op een houtvuurtje. In de avond maakten we kamp op een van de zeldzame stukjes zandduin. Het was echt prachtig om de zon onder te zien gaan, richting de horizon was het nog dag, terwijl recht boven me de nacht reeds begonnen was. Aan het eind van de tweede dag waren we weer terug in Jaisalmer.

Mijn Indiamuziek:
Arcade Fire
Bob Dylan
Dire Straits
Dizzy Gillespie
Johnny Flynn

In Delhi vooral dingen geregeld en niet zo veel gezien. Lidy kwam in de avond op het vliegveld aan. Ze verscheen als een geest, een absurde luchtweerspiegeling die hier niet thuis hoorde. Maar na tien minuten was ze er, van het ene op het andere moment, alsof ze er al de hele tijd al was.

Tamar

Geen Bob Marley meer? En Laura Marling dan? (Oooooh, ik besef me nu opeens dat jij haar hele nieuwe album nog niet kent! Doodzonde! En heel raar... Voor mij is het allemaal al lang ouwe hap. Maar daardoor niet minder mooi, natuurlijk. Ik zal je meteen wat sturen, voor je terugvlucht.

Annemie

Hopelijk vind je nog de plaats om dit te lezen, want nu zal het wel echt de laatste brief zijn van jou. Het was weer, zoals gewoonlijk, heerlijk om je hele avonturen te lezen. Ik hoop dat je een fijne tocht in de Himalaya hebt en doe veel groetjes aan Lidy. Dikke kus voor jullie alletwee.

Veerle

Niek, jongen toch.

Die momenten uit de trein... je zou er meer moeten verzamelen en dan zo´n reisboekje met een clichétitel als ´Treinen door India´ -nouja, mag ook nét iets minder cliché- moeten uitgeven. Dat boekje zou dan beter blijken dan verwacht en uiteindelijk als verplichte literatuur op school worden onderwezen.

Oké. Too much.

Verder prefereer ik ook de gammele hostels boven de dure en lijkt het me maravilloso een tocht op kamelen te maken mét overnachting en eten in de woestijn (ik heb net een voettocht gedaan door de bergen en jungle van Perú, bekender onder de noemer Inca Trail)

O, en nog één dingetje: Jouw muzieklijst!
Ik dacht bij Indiamuziek echt aan slangenblazers en buikdansertjes en was dus verbaasd dat ik wat namen dacht te herkennen... ;-)

Irene

Hay! Ik ben op je blog gekomen via travelactive, en ik ben onder de indruk! Ik wil zelf volgend jaar ook naar India, en door jou verhaal heb ik er nog veel meer zin in dan ik al had! Veel plezier nog, en ik kijk uit naar je volgend verhaaltje!

Pushpa

hi hi te vroeg voor je trein, maar beter te vroeg dan te laat hè ;-)

43°C zou ik waarschijnlijk heerlijk gevonden hebben :)

Als ik je verhaal over Rajastan lees, mis ik het allemaal al weer...

De groetjes aan je mama

Push x